Petele pigmentare sunt o problemă comună, care pot afecta pe oricine, indiferent de vârstă, fie că este vorba despre femei sau bărbați.
Pigmentarea pielii este cauzată de creșterea cantității de melanină din organism, un pigment natural care conferă pielii, părului și ochilor culoarea lor unică. Pielea poate deveni mai întunecată sau mai luminoasă, ca urmare a modificărilor în producția de melanină. Acestea sunt determinate de anumiți factori, printre care genetica, unele afecțiuni ale pielii (acneea) și expunerea la soare.
Vom vorbi în cele ce urmează despre cauzele apariției petelor pigmentare, soluții de tratament fie cu ajutorul procedurilor minim invazive, fie cu metode non-farmaceutice sau remedii naturale.
Ce sunt petele pigmentare
Hiperpigmentarea, cum mai este numită, se caracterizează prin apariția unor pete închise la culoare din cauza înaintării în vârstă ori a expunerii prelungite la soare. Petele pigmentare pot apărea sub forma unor puncte mici, răspândite pe zone mici, sau pot acoperi suprafețe mari ale corpului. Cu toate că hiperpigmentarea nu este dăunătoare, poate fi un simptom al unei afecțiuni medicale cu un aspect inestetic care ne poate da multe bătai de cap.
Tipuri de pete pigmentare
Există mai multe tipuri de pete pigmentare, fiecare având cauze și tratamente specifice. Unele dintre cele mai comune tipuri de pete pigmentare sunt:
- Petele solare: sunt cauzate de expunerea la soare fără protecție și apar cel mai adesea pe zonele expuse la soare, cum ar fi fața, brațele și picioarele.
- Petele post-inflamatorii: sunt cauzate de leziuni ale pielii, cum ar fi acnee sau arsuri și se manifestă prin zone cu o culoare mai închisă decât cea a pielii din jur.
- Melasma: este o afectiune comună a pielii, care se manifestă prin pete maronii uniforme și este cauzată de schimbări hormonale, expunerea la soare sau utilizarea contraceptivelor hormonale.
- Lentigo senila: este o afectiune a pielii care apare la persoanele în vârstă și se manifestă prin pete maronii uniforme.
Care sunt cauzele apariției acestora
Există mai multe cauze care pot contribui la apariția petelor pigmentare, inclusiv:
- Expunerea la soare: este cea mai frecventă cauză a petelor pigmentare și poate fi prevenită prin utilizarea protecției solare și evitarea expunerii la soare în orele de varf;
- Schimbări hormonale: schimbările hormonale pot contribui la apariția melasmei;
- Leziuni ale pielii: leziunile pielii, cum ar fi acnee sau arsuri, pot cauza pete post-inflamatorii;
- Imbătrânirea pielii: cu timpul, pielea își pierde elasticitatea și fermitatea, ceea ce poate contribui la apariția afeciunii lentigo senile;
- Utilizarea unor medicamente: cum ar fi tetraciclinele.
Cum prevenim apariția hiperpigmentării
Petele pigmentare sunt inofensive și nu pun în pericol viața, însă, ele pot fi extrem de inestetice. Există o serie de metode posibile de tratament și remedii care pot ameliora aspectul hiperpigmentării, dar și o serie de măsuri care pot preveni apariția petelor pe piele.
Indiferent de metoda sau produsele de tratament alese, pielea este esențială pentru o sănătate bună și trebuie protejată pentru a-şi putea îndeplini misiunea. Prima și cea mai importantă abordare pentru o piele sănătoasă este de a avea o rutină de îngrijire a acesteia, apoi de a o trata corespunzător şi specific de fiecare dată când dă semne că este afectată de factori externi sau interni.
Grija faţă de piele nu se rezumă doar la ten. Întregul corp are nevoie de îngrijire constantă, iar semnele de afectare trebuiesc luate în serios pentru a nu se agrava.
Pentru mai multe informații, contactează-ne! 0745 686 516
sau [email protected]
Fii la curent cu pachetele noastre promoționale! Urmărește-ne pe Facebook –@Leiainstitute, Instagram – @leiainstitute!
Leave a Reply