Petele pigmentare – de ce apar și cum le putem trata

Acasă » Blog » Petele pigmentare – de ce apar și cum le putem trata
Pete pigmentare - LEIA

Petele pigmentare – de ce apar și cum le putem trata

Petele pigmentare sunt o problemă comună, care pot afecta pe oricine, indiferent de vârstă, fie că este vorba despre femei sau bărbați.

Pigmentarea pielii este cauzată de creșterea cantității de melanină din organism, un pigment natural care conferă pielii, părului și ochilor culoarea lor unică. Pielea poate deveni mai întunecată sau mai luminoasă, ca urmare a modificărilor în producția de melanină. Acestea sunt determinate de anumiți factori, printre care genetica, unele afecțiuni ale pielii (acneea) și expunerea la soare.

Vom vorbi în cele ce urmează despre cauzele apariției petelor pigmentare, soluții de tratament fie cu ajutorul procedurilor minim invazive, fie cu metode non-farmaceutice sau remedii naturale.

 

Ce sunt petele pigmentare

Hiperpigmentarea, cum mai este numită, se caracterizează prin apariția unor pete închise la culoare din cauza înaintării în vârstă ori a expunerii prelungite la soare. Petele pigmentare pot apărea sub forma unor puncte mici, răspândite pe zone mici, sau pot acoperi suprafețe mari ale corpului. Cu toate că hiperpigmentarea nu este dăunătoare, poate fi un simptom al unei afecțiuni medicale cu un aspect inestetic care ne poate da multe bătai de cap.

 

Tipuri de pete pigmentare

Există mai multe tipuri de pete pigmentare, fiecare având cauze și tratamente specifice. Unele dintre cele mai comune tipuri de pete pigmentare sunt:

  • Petele solare: sunt cauzate de expunerea la soare fără protecție și apar cel mai adesea pe zonele expuse la soare, cum ar fi fața, brațele și picioarele.
  • Petele post-inflamatorii: sunt cauzate de leziuni ale pielii, cum ar fi acnee sau arsuri și se manifestă prin zone cu o culoare mai închisă decât cea a pielii din jur.
  • Melasma: este o afectiune comună a pielii, care se manifestă prin pete maronii uniforme și este cauzată de schimbări hormonale, expunerea la soare sau utilizarea contraceptivelor hormonale.
  • Lentigo senila: este o afectiune a pielii care apare la persoanele în vârstă și se manifestă prin pete maronii uniforme.

Care sunt cauzele apariției acestora

Există mai multe cauze care pot contribui la apariția petelor pigmentare, inclusiv:

  • Expunerea la soare: este cea mai frecventă cauză a petelor pigmentare și poate fi prevenită prin utilizarea protecției solare și evitarea expunerii la soare în orele de varf;
  • Schimbări hormonale: schimbările hormonale pot contribui la apariția melasmei;
  • Leziuni ale pielii: leziunile pielii, cum ar fi acnee sau arsuri, pot cauza pete post-inflamatorii;
  • Imbătrânirea pielii: cu timpul, pielea își pierde elasticitatea și fermitatea, ceea ce poate contribui la apariția afeciunii lentigo senile;
  • Utilizarea unor medicamente: cum ar fi tetraciclinele.

Cum prevenim apariția hiperpigmentării

Petele pigmentare sunt inofensive și nu pun în pericol viața, însă, ele pot fi extrem de inestetice. Există o serie de metode posibile de tratament și remedii care pot ameliora aspectul hiperpigmentării, dar și o serie de măsuri care pot preveni apariția petelor pe piele.

Evitarea expunerii la soare

Folosirea unor produse cosmetice cu factor de protecție solară SPF 30 sau mai mare protejează pielea și împiedica accentuarea simptomelor hiperpigmentării. Produsele pentru protecție împotriva razelor ultraviolete trebuie folosite zilnic, indiferent de anotimp. Crema trebuie aplicată după fiecare două ore, dacă petreci mult timp în bătaia soarelui, cu atât mai mult dacă desfășori activități intense și transpiri sau înoți.

Evitarea inflamațiilor

Traumele cutanate, precum acneea, eczema, ciupiturile de insecte, tăieturile și zgârieturile, pot declanșa o reacție inflamatorie. La rândul său, inflamația accentuează producția celulară de melanină. Așadar, evită scărpinarea zonelor afectate, astfel încât rezultatul să nu fie o pată întunecată rămasă pe piele după vindecare rănii.

Folosirea produselor cosmetice pentru piele cu hiperpigmentație

În funcție de tipul de pigmentare și de vechimea afecțiunii, putem apela la aplicarea de produse dermatocosmetice cu acțiune depigmentantă (creme, seruri, geluri corectoare pentru pete) ce au în compoziție o serie de principii active cum sunt: vitamina Cniacinamida (vitamina B3)retinoizi topici (derivati de vitamina A: retinaldehida, tretinoin, isotretinoin, adapalene), arbutina (derivat natural al hidrochinonei)rucinol, acizi cu efect de peeling (acid azelaic 15-20%, acid kojic rezultat în urma fermentarii vinului de orez japonez), acid glicolic, acid lactic, acid ellagic extras din fructe cum sunt zmeură, capșuni, mure, struguri, acid fitic) sau extracte naturale (extractul de soiaextractul de bujorextractul de alge roșii sau extractul de lemn-dulce chinezesc).

Aceste creme aplicate zilnic conferă luminozitate tenului și acționează asupra petelor prin blocarea sintezei de melanină la diferite niveluri din piele. Tratamentul cu aceste produse trebuie efectuat cel puțin două luni ca rezultatele să fie vizibile. Desi, hidrochinona a fost cea mai utilizată substanță activă pentru decolorarea petelor pigmentare, ea a fost retrasă din compoziția cremelor depigmentante din cauza efectului iritant și de fotosensibilizare a zonei afectate.

  • Rucinolul este un compus cu o putere de depigmentare de 100 ori mai mare decat hidrochinona, fără a produce însă efectele adverse ale acesteia;
  • Acidul kojic este un alt derivat natural din anumite specii de fungi, care are efecte similare hidrochinonei și este folosit cu succes în tratarea hiperpigmentării;
  • Acidul mandelic este un alfahidroxiacid derivat din extractul de migdale, ce determină o exfoliere usoară și progresivă și este folosit în toate tipurile de hiperpigmentare având mai puține efecte secundare decat acidul glycolic. Adesea, acesta este combinat cu acid salicilic, pentru o eficacitate mai mare. De asemenea, retinoizii ajuta pielea sa elimine stratul de celule moarte, estompând astfel petele, și susțin producerea de colagen care regenerează pielea. Extrem de importante pe durata tratamentului sunt hidratarea corespunzatoare a pielii și aplicarea cremelor cu SPF (factor de protectie solară) cel puțin 30. Fotoprotecția optimizează raspunsul la tratamentul cu produse care „decolorează” petele. De asemenea, mentine rezultatele obtinute si previne aparitia de noi pete.
  • Produse cosmetice specifice cum este Intraceuticals Clarity, extrem de eficient în tratamentul tenului problematic și al acneei: reduce inflamația, elimină roșeața, „șterge” locurile inflamate, reduce porii și înlătură strălucirea cauzată de sebum. Tenul arată curat, strălucitor, luminos, hidratat și sănătos. Administrarea serului cu concentrație sporită de vitamina C întărește, protejează și menține sănătatea tenului. Este potrivit pentru toate tipurile de ten, în special cele cu semne de hiperpigmentare cauzată de acțiunea razelor solare. Înlătură acțiunea radicalilor liberi și constituie unul dintre factorii care participă la sinteza colagenului, care redă tenului strălucire.

Microneedling o procedură cu rezultate optime

Daca petele nu dispar, medicul dermatolog îți poate oferi o serie de soluții adaptate fiecărei persoane. O astfel de procedură este și tratamentul cu Microneedling. O procedură de rejuvenare și regenerare a pielii, minim invazivă, care implică utilizarea unui dispozitiv, de forma unui stilou cu microace de unică folosință. Dispozitivul de Microneedling execută micro-perforații controlate ale pielii, la adâncimi diferite, în funcție de zona de lucru, de starea pielii și de cât suportă pacienta, pentru a stimula formarea de noi straturi de colagen si elastină în piele. În cadrul tratamentului se folosesc substanțe active de puritate medicală. Multe studii clinice au arătat ca absorbția acestor substante este imbunatațită de până la 3000 de ori, daca acestea sunt aplicate cu ajutorul Microneedling-ului, comparativ cu metoda de aplicare topică.

Tratamentul cu microace acționeză pe 3 căi:

  1. Micro-acele declansează propriul mecanism natural al pielii de auto-refacere prin formarea de colagen nou care ajută la repararea/regenerarea rapidă a pielii. Aceasta înseamnă ca aspectul pielii se va îmbunătăți continuu după tratament, odată cu formarea de colagen nou (timp de 2 – 3 luni);
  2. Cocktail-urile de puritate medicală utilizate, conțin substanțe active și sunt absorbite profund și în cantitate mare în piele, ceea ce crește eficacitatea tratamentului. Se utilizează amestecuri de substante active (acid hialuronic cu masă moleculara mica, vitamine, minerale, oligoelemente, extracte din plante) cu rol de refacere și regenerare a pielii,
  3. Formarea de noi vase de sânge (neoangiogeneza), îmbunătățeste alimentarea cu sânge a pielii, în acest fel pielea este mult mai bine hrănită și oxigenată.

Tratamentul cu Microneedling ajută la refacerea echilibrului natural al pielii, refacerea activității celulare și conferă un aspect sănătos. Rezultatul este o piele care radiază de sănatate, tonifiată și frumoasă.

 

Indiferent de metoda sau produsele de tratament alese, pielea este esențială pentru o sănătate bună și trebuie protejată pentru a-şi putea îndeplini misiunea. Prima și cea mai importantă abordare pentru o piele sănătoasă este de a avea o rutină de îngrijire a acesteia, apoi de a o trata corespunzător şi specific de fiecare dată când dă semne că este afectată de factori externi sau interni.
Grija faţă de piele nu se rezumă doar la ten. Întregul corp are nevoie de îngrijire constantă, iar semnele de afectare trebuiesc luate în serios pentru a nu se agrava.

 

Pentru mai multe informații, contactează-ne! 0745 686 516

sau [email protected] 

Fii la curent cu pachetele noastre promoționale! Urmărește-ne pe Facebook –@Leiainstitute, Instagram – @leiainstitute!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.